Paperiset vai digitaaliset Zettelkasten muistiinpanot?
Jan 07, 2025Minun oli todella vaikeaa päättää, rakentaisinko paperisen vai digitaalisen Zettelkastenin. Rakastan paperia ja käsin kirjoittamista ja tiedän, miten hyödyllistä käsin kirjoittaminen voi olla oppimiselle. Yliopistossa opettelin tekemään visuaalisia muistiinpanoja piirtämällä, ja pidän sitä edelleen parhaana oppimistyökaluna.
Valitsin kuitenkin digitaalisen Zettelkastenin, koska se tuntui itselleni järkevämmältä. Koen, että digitaalinen järjestelmä helpottaa muistiinpanojen muuttamista julkaisuiksi, kuten blogikirjoituksiksi. Innostuin myös Obsidianin kaltaisista ohjelmista, joissa voi luoda kodin omille luoville projekteille – yhden paikan kaikille muistiinpanoille ja keskeneräisille töille.
Paperinen kannustaa syvälliseen ajatteluun
Käsin kirjoittaminen tekee prosessista hitaamman, mikä tukee syvällistä ajattelua ja vahvojen muistijälkien syntymistä. Paperinen versio myös kannustaa asioiden tarkkaan valikointiin ja tiivistämiseen, mikä parantaa muistiinpanojen laatua – toisin kuin pelkkä tiedon kopiointi digitaalisesti.
Toisaalta paperinen zettelkasten on digitaaliseen verrattuna paljon jäykempi – omaa zettelkastenia ei välttämättä helposti saa mukaan työskentelyreissulle kahvillaan tai kirjastoon. Muistiinpanojen hyödyntäminen projektien pohjana ei todennäköiseti käy yhtä näppärästi kuin digiversiossa.
Digitaalisen vahvuus on joustavuus
Digitaalinen Zettelkasten on joustava ja tehokas: voit helposti muokata muistiinpanoja, tehdä nopeita lisäyksiä ja uudelleenjärjestelyjä. Lisäksi tehokas hakutoiminto ja mahdollisuus linkittää ulkoisiin resursseihin, kuten PDF-tiedostoihin, tekevät siitä monenlaisiin tilanteisiin mukautuvan työkalun.
Käsittelin Zettelkasten versioiden heikkouksia ja vahvuuksia videolla "Paperiset vs. digitaaliset Zettelkasten muistiinpanot - kumpi on parempi". Kannattaa ottaa ainakin videolla mainitut asiat huomioon kun tekee päätöstä.
Ei pelkästään välinekysymys
Paitsi että kyseessä on välinekysymys, joka määrittää tulevaa tapaasi työskennellä, eroa on myös siinä, miten ajatukset järjestyvät systeemissä.
Paperisessa Zettelkastenissa yksi muistiinpano voi sijaita vain yhdessä paikassa – fyysisesti tietyn kahden kortin välissä. Toisiinsa liittyvät ideat sijoitetaan lähekkäin, ja ajatuksen kulkua selvennetään korttien numeroinnin avulla "ketjuttamalla."
Digitaalisessa systeemissä yhteydet muistiinpanojen välille luodaan suorilla linkeillä. Linkkejä voi olla useita, ja niitä seuraamalla voi siirtyä vapaasti muistiinpanosta toiseen.
Kyseessä on siis kaksi erilaista tapaa hahmottaa tietoa. Paperiversiossa muistiinpanoista rakentuu ikään kuin henkilökohtainen tiedon puu, haarautuvine oksineen. Digitaalinen systeemi taas luo verkoston, jossa ajatukset voivat liikkua ja linkittyä vapaammin.
Sekä paperinen että digitaalinen Zettelkasten voivat olla todella toimivia – olennaisinta on se, miten systeemiä käyttää ja kumpi tukee omaa luovaa prosessia paremmin.