Miksi piirrän?
Dec 03, 2024Alkuperäinen julkaisupäivä Heinäkuu 17, 2022
Olen aina tykännyt piirtää. Pitää kynää kädessä, piirtää viivaa, tehdä kuvaa. En ole huippuhyvä piirtäjä. En ole opiskellut taidekoulussa tai käynyt piirrustuskursseilla. Joskus olen lukenut piirrustusoppaita, mutta harvoin olen niistä saanut kovin suurta hyötyä tai iloa.
Tavoitteeni ei myöskään ole tulla maailmaan parhaaksi piirtäjäksi tai taiteilijaksi. Oman kehityksen seuraaminen on toki hauskaa ja haluan kehittää piirustustaitoani.
Piirtäminen on minulle itsessään tyydyttävää tekemistä. Se on tarve – lähes pakko. Saatan pitää useitakin kuukausia taukoa piirtämisestä, mutta palaan siihen silti aina. Miksi?
Piirtämisen kautta opin näkemään paremmin
Ehkä tärkein syy sille miksi pidän piirtämisestä niin paljon, on itse asiassa näkeminen. Katsominen. Havainnointikyvyn teroitus, jonka piirtäminen mahdollistaa (kirjoitan tässä nyt nimenomaan mallista piirtämisen ihanuudesta, eli jollakin tasolla realistisuuteen pyrkivästä piirtämisestä).
Kun piirrän sinikellon silmieni edessä, näkymän asemalla tai tuntemani ihmisen kasvot – opin samalla näkemään kohteeni uusin, tarkemmin silmin. Piirtäminen auttaa näkemään ympäröivän maailman paremmin, suoremmin.
“Drawing makes you see things clearer, and clearer, and clearer still. The image is passing through you in a physiological way, into your brain, into your memory – where it stays – it’s transmitted by your hands.”
– Martin Gayford, A Bigger Message:Conversations with David Hockney
Piirtäminen on myös tehokas keino harjoittaa kauneusaistia. Piirtämisen kautta tavoitan paremmin aiheeni syvemmän olemuksen. Kun opin katsomaan tarkkaavaisemmin, minun on myös helpompi arvostaa kaikkea ympärilläni olevaa enemmän. Huomaan kauneutta joka puolella ja nautin siitä tietoisesti. Muistan olla kiitollinen näkemisen ja kokemisen lahjasta.
Piirustustaidossa on ensisijaisesti kyse näkemisen taidosta ja sekä käden ja silmän koordinaatiosta. Kun piirustukseni ei näytä oikeilta, tiedän että olen piirtänyt mielelläni, tiedollani – sillä mitä luulen tietäväni, vaikka minun tulisi piirtää silmilläni, läsnä ja luottaen omaan havaintooni siinä hetkessä.
Muita piirtämisen tuomia iloja ja hyötyjä
Piirtäminen auttaa muistamaan. Piirtämisen kautta pystyn tehokkaasti tallentamaan asioita mieleeni. Selatessani vanhoja luonnoskirjoja olen huomannut, ettei ainoastaan piirtämisen kohteeni ole tallentuneet mieleeni, vaan myös kaikki muu tuosta kyseisestä päivästä. Saatan katsoa tekemääni piirustusta vuosienkin jälkeen ja muistaa elävästi millainen tunne minulla oli silloin, mitä ajattelin, ketä tapasin ja mitä tein sinä päivänä.
Piirtäminen on meditaatiota. Piirtäminen on helppo keino vapauttaa mieli arjen askareista ja päästä flow-tilaan. Piirtäessäni olen täysin läsnä ja mieleni voi levätä. Jälkeenpäin oloni on aina virkistynyt.
“It gives me such a sense of peace to draw; more than prayer, walks, anything.” – Sylvia Plath
Uusien asioiden oppiminen. Esimerkiksi hiljattain piirtäessäni alppiruusuja puistossa, opin, että kasvin yksittäisellä kukinnolla on 5 terälehteä.
Kommunikaatiotaitojen kehittäminen. Piirustäminen toimii nopeana ja selkeänä kommunikaation tapana tosille ihmisille erilaisissa tilanteissa.
Luovuuden ja oppimiskyvyn lisääminen. Piirtämisen ja taiteen tekemisen on useissa tutkimuksissa havaittu aktivoivan ja muokkaavan aivoja tavalla, joka parantaa luovaa ajattelua.
3 Kirjasuositusta piirtämisestä
Uskon, että jokaisen on mahdollista oppia piirtämään ja kehittää taitoaan nopeastikin oikeanlaisten harjoitusten avulla. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen Betty Edwardsin kirjaa Luovan piirtämisen opas: käytä oikeaa aivopuoliskoasi
Piirtämisen himo – Markku Tanttu. Kuvittajan omasta suhteesta piirtämiseen ja pohdintaa piirtämisen merkityksestä.
The Addictive Sketcher – Adebanji Alade. Tämä kirja innosti ainakin minut hankkimaan uuden luonnoskirjan ja piirtämään (jälleen kerran) useammin.